Nieuws
Mijn VerbouwLening is niet langer renteloos
Om het investeren in woningkwaliteit en energie-efficiëntie aan te moedigen keurde de Vlaamse regering in 2022 de renteloze ‘Mijn Verbouwlening’ goed voor eigenaars-bewoners met een laag tot gemiddeld inkomensniveau. Vijf maanden na de lancering is de lening niet langer renteloos. Als gevolg van de stijgende rentevoeten en inflatie bedraagt de rentevoet nu 2,25%.
Wanneer kan je een vergeten huurindexering met terugwerkende kracht vorderen?
Stel: een woninghuurovereenkomst verjaarde op 1 september 2022. De huurprijs kon op dat moment dus geïndexeerd worden, maar door een vergetelheid van de eigenaar gebeurde dit niet. In januari 2023 wordt de eigenaar zich hiervan bewust en wil hij de indexering uit het verleden toch nog terugvorderen van de huurder. Kan dat zomaar? Het antwoord is ja, maar er zijn wel grenzen. En wat als de verhuurder niet over een gunstig EPC beschikt?
Wat als de eigenaar zich verzet tegen een staalname door een asbestdeskundige?
Stel je even voor: om een pand te verkopen moet je een asbestattest opvragen. De eigenaar is aanwezig bij het bezoek door de asbestdeskundige en weigert pertinent om die staalnames te laten uitvoeren. Kan dat zomaar? De eigenaar is niet verplicht om toe te laten dat de deskundige stalen neemt. Letterlijk zegt OVAM hierover: "Een opdrachtgever heeft de mogelijkheid om monsternames te weigeren." Maar dat heeft uiteraard gevolgen.
Asbestattest nodig of niet?
Vanaf 23 november 2022 zal een asbestattest verplicht zijn bij de verkoop van een pand met bouwjaar 2000 of ouder. Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een pand dat gebouwd is voor 2001 beschikken over een asbestattest. Het bepalen van het exacte bouwjaar van de constructie is bijgevolg uiterst belangrijk. Alle…
Nieuw jaar, nieuwe regels in immoland
Wie vanaf 2022 een huis bouwt, (ver)koopt of renoveert, mag zich verwachten aan een resem nieuwe regels en plichten. Ook voor de vastgoedmakelaar en syndicus staat er een en ander te veranderen. Welke maatregelen zijn al concreet en welke zitten er nog aan te komen? Een overzicht.
Timing EPC gemeenschappelijke…
Registratierechten bij aankoop huis of appartement dalen van 6 naar 3 procent: wat heeft Vlaamse regering nog beslist?
Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Voor de aankoop van een tweede woning zouden de registratierechten dan stijgen van 10 naar 12 procent. De maatregel zou in werking treden op 1 januari 2022.
‘Ook na topjaar 2020 pieken woningprijzen verder'
Vastgoedprijzen in België stijgen niet sneller dan Europees gemiddelde
De prijzen op de Belgische vastgoedmarkt zijn het afgelopen coronajaar aanzienlijk gestegen, raakte eerder al bekend. Maar ons land is hiermee niet alleen. De prijsstijging ligt precies op het Europese gemiddelde en is zelfs een pak lager dan in onze buurlanden, blijkt uit de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.